БГНЕС Служебният министър-председател  и членовете на Министерския съвет представят подробен отчет за свършеното

...
БГНЕС
Служебният министър-председател  и членовете на Министерския съвет представят подробен отчет за свършеното
Коментари Харесай

Служебното правителство представи подробен отчет за свършената работа

 БГНЕС Служебният министър-председател  и членовете на Министерския съвет представят обстоен доклад за свършеното от служебното държавно управление. То извършва функционалностите си малко повече от четири месеца.

Президентът  вече подписа указите за назначение на идващото служебно държавно управление, което ще встъпи в служба на следващия ден (16 септември), за разформироване на Народното събрание на същата дата и за насрочване на избори, които ще са 2 в 1 (парламентарни и президентски) на 14 ноември 2021 година

На 12 май служебното държавно управление отпред с премиера  встъпи в длъжност с главната задача да провежда и организира почтени и демократични избори на 11 юли. След изборите, обаче, не се стигна до постоянен кабинет, тъй като партиите при три връчени мандата не съумяха да се схванат и по този начин се стигна до нужда от нови избори (които ще се проведат на 14 ноември), а на служебния кабинет му се наложи да предложи на депутатите най-малко незабавно да актуализират бюджета, с цел да не се стигне до рецесия.

" Постарахме се да работим съгласно правилата, които декларирахме при започване на нашата работа, а точно - прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са забележими за всички български жители " - с тези уводни думи започна служебният министър председател  отчета пред медиите.

Той уточни като успех на служебния кабинет актуализацията на бюджета за 2021 г. и добави, че този триумф е постигнат в съдействие с 46-ото Народно заседание.  " За първи път от години се прави действителна актуализация на пенсиите и българските пенсионери са извадени от по този начин наречената граница на бедността ", уточни министър председателят.

" Правителството показва нов метод на работа - бистрота и отчетност, съумя да покаже недъзите на съществуващи практики при консумиране на публични средства, съумя да покаже метода, по който това може да става транспарантно и отчетно и да се усъвършенства успеваемостта на консумиране на тези средства ", уточни Янев.

" Продължихме работата и по Националния проект за възобновяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характерности там, където е належащо, с мисъл и концепция по какъв начин да се защитят и ползите на обособените сектори, и на българския бизнес, и на новаторската част. Това, което отчитаме сега е, че икономиката е в напредък. Той би трябвало да се резервира и да се удостовери. Имаме още работа с Плана, само че се надяваме в скоро време той да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет ", сподели. Министър-председателят подчертава и на две други неща, които служебният кабинет е съумял да свърши, едното от които – оптимизиране на администрацията.

" Вече имаме положителни основи, с цел да се върнем към електронния документооборот и да създадем взаимовръзки с другите администрации по този начин, че да създадем нашата администрация по-бързо и дейно работеща “, посочи той.

напомни, че за последните месеци се проведоха два Съвета по сигурност към Министерски съвет.  " Констатирахме неналичието на значим орган, който би трябвало да съществува от от дълго време. Направихме нужното да бъде основан и това следва по този начин, че да имаме инструмент, който да подкрепя висшето държавно управление при рецесии. Приехме и промени в Закона за отбрана и ръководство на системата за отбрана на националната сигурност, които ще бъдат импортирани в идващия парламент по този начин, че цялостната система за ръководство на рецесии да бъде регламентирана тъкмо и сложена в нужните параметри, с цел да действа дейно “, добави той.

означи още, че служебният кабинет е съумял да отбрани и българския народен интерес във външната политика, особено във връзка с позицията ни спрямо Северна Македония. " Демонстрирахме диалогичност. Направихме всичко належащо. Аргументирахме позицията си пред европейските ни сътрудници по този начин, че подобен вид държание да се базира на кардинална позиция, тъй като приказваме за общото ни европейско семейство. Кабинетът почтено е защитил националния интерес на България и допускам, че в идващите месеци идващият кабинет ще има сходно държание “, предвижда служебният министър председател.  

Изплащането на добавките към пенсиите продължи и през юли, август и септември, като за заплащане на парите по тази антикризисна мярка бяха обезпечени 520 млн. лева, заключи от своя страна общественият министър Гълъб Донев.

" От първи юли се промени размера на обществената пенсия за напреднала възраст. Като знаете, че тя стана 148 лв., а от декември ще стане 170 лв. ", съобщи той.

Донев акцентира също по този начин, че с актуализацията на бюджета на ДОО са обезпечени добавките от 120 лева от 1 октовмри до края на годината към безусловно всички пенсии.

Трайно покачване ще има за приходите на всички български пенсионери, изтъкна Гълъб Донев.

" От 25 декември стартира преизчисление на пенсиите. Това ще подсигурява, че всички ще получат нарастване. Минималната пенсия ще стане 370 лв. и това нарастване е трайно ", съобщи министърът. Обезщетението за развъждане на дете до 2 годишна възраст става от 1 октомври 650 лв. от 380. 413 лв. пък ще бъде линията на беднотия от 2022-ра година.

Донев регистрира, че има и рекордно ниско равнище на безработица.  " Към днешна дата размерът е 4,82%. Такава безработица не сме имали даже в предкризисните 2008 и 2009 година. Това е исторически връх за България ", разясни той.

" Министерство на вътрешните работи през интервала, който отчитаме през днешния ден, има много дейна активност, която сме се старали да споделяме с българската общност “. Това заяви министърът на вътрешните работи  на доклада на служебния кабинет.

" Първо, по отношение на обезпечаването за условия за честни избори на 11 юли, беше създадена много добра организация, което разреши в огромна степен да отстраняваме престъпния избор, който съпътстваше десетилетия наред изборите в страната ни, което изкривяваше политическата картина у нас. Нашите старания доведоха до това да преодолеем до доста огромна степен този циничен образец от предишното и не позволихме до такава огромна степен да се купуват и продават гласовете на българските жители “, регистрира той.

" Планирахме необходимите полицейски интервенции, така че да реализираме провеждането на почтени избори. Една такава интервенция беше 11 дни тъкмо преди изборите на 11 юли. Проверени са 5600 места, за които е имало информация, че се извърша пазаруване и пласиране на гласове. Проверени са 10 200 лица, за които е имало информация, че приготвят пазаруването и продаването на гласове, наред с други инспекции в съответния интервал “, разяснява още Рашков.

" Имаше доста положително влияние върху жителите и сигналите за нарушавания в изборния процес бележат в този интервал по-висока интензивност на жителите – с към 56% спрямо парламентарните избори от 4 април 2021 година “, напомни той. Това демонстрира каква е била успеваемостта на Министерство на вътрешните работи по отношение на изборните закононарушения. По-слаба интензивност, оставям на вас да реши за какво това е по този начин, съобщи сбито вътрешният министър.

По думите му, работата на Министерство на вътрешните работи е да противодейства на престъпността, без значение каква е тя.  " Тази активност има и друго измерение, защото се открити освен описи с имена и данни от български гласоподаватели, а и с намирането на съответни суми, предопределени за покупка и продажба на вот- хиляди лв., евро, в английски лири и други “, посочи Рашков.

Министърът засегна и тематиката с кадрите на полицейско насилие от миналогодишните митинги:  " Унизителното прикриване на фрагментите с полицейското принуждение единствено допреди месец, когато те бяха излъчени, бяха видени от целия народ, прикривано от предходното държавно управление и основния прокурор. На служителите на реда са наложени алегорични санкции. Случаят с обичай публицист, работещ в западна медия, беше прикриван, че е бил отвеждан в полицейско районно ръководство в София. Надявам се в бъдеще да не ставаме очевидци на сходни случаи ".

Рашков разкри, че е задвижена планувана в закона процедура във връзка с полицейското принуждение. " Предприехме дейности с Института по логика на психиката по Министерство на вътрешните работи, защото митингите са необикновена и стресова среда за служителите на реда, и тези, които нямат нужните реакции, са склонни да надвишават своите пълномощия и да употребяват мощ, която е безусловно ненужна. Надявам се тези мероприятия с Института по логика на психиката ще предотвратяват сходни случая “, разкри вътрешният министър.

Рашков разяснява и тематиката с мигрантския напън по границата в последните месеци. " Всички се обединихме към концепцията да се спомага от всички институции Министерство на вътрешните работи да бъде способно да се отрази на този засилен мигрантски напън, изключително в интервала,в който талибаните взеха властта в Афганистан. Задържането равнище на миграцията в последите две седмици не наложи включването на армейски елементи. Беше задоволително да включим спомагателни екипи на Министерство на вътрешните работи. Имаме подготвеност в 36-часов период с МО да разположим военни елементи там, където е нужно, с цел да укрепим границата “, съобщи той.

" Фокусирахме контрола върху компаниите с огромни публични поръчки. Тази смяна от дребните и дребните към по-големите донесе два резултата. Започнаха да се събират повече пари в хазната. И бизнесът, и хората започнаха да работят по-спокойно. Второ тримесечие тази година отчетохме растеж от съвсем 10%, което е невиждано след рецесията от 1997-98 година Това е заслуга на всички компании и жители, които са си изработили добре продукцията и са си внесли налозите в хазната ", това съобщи при доклада си министърът на финансите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР